Március 26-án nagy tisztelettel köszönthettük iskolánkban előadónkat, Dr. Hirn Attila, tudományos főmunkatárs urat, az Energiatudományi Kutatóközpont Űrkutatási Laboratórium vezetőjét.
A díszteremben most is kb. 100 fő vett részt az előadáson, a 9 B osztály, és a további érdeklődök.
Az előadó bemutatása előtt levezető elnökünk Nagy Anikó Napsugár 9 B osztály tanulója mutatkozott be, és néhány mondatban ismertette az MTA ALUMNI programot.
Mivel iskolánk már 2022 júniusa óta részt vesz az MTA ALUMNI programban, ezúttal csak az ALUMNI program kiemelt célját említeném: diákok segítése abban, hogy képesek legyenek a hiteles információkat megkülönböztetni az áltudományos hírektől, a diákok motiválása, a természettudományos tárgyak népszerűsítése, megszerettetése, a tehetséggondozás.
A továbbiakban Anikó röviden bemutatta fiatal előadónkat, Dr. Hirn Attila urat.
Dr. Hirn Attila 2005-ben végzett mérnök-fizikus szakon, nukleáris technika szakirányban a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, majd 2009-ben PhD fokozatot szerzett ugyanott. Tanulmányai alatt 2004-ben részt vett a CERN-ben egy nyári diákprogramban, majd hamarosan a KFKI EK tudományos Tanácsának tagja, később tudományos főmunkatárs, majd 2020-tól az átalakult intézet, az EK Űrkutatási Laboratórium vezetője lett.
Eddigi pályafutása alatt is már nagyon sok díjjal ismerték el a munkáját, a sok díj közül a legutóbb kapott díjat említem: 2016-ban a Magyar Űrkutatásért Érdemérem díjat kapta a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól.
Dr. Hirn Attila a mindennapos teendői mellett nagyon sok szakmai közéleti tevékenységet is végez, tagja az Űrkutatási Tudományos Tanácsnak, sokszor ad interjút TV műsorokban.

Az előadó rövid megismerését követően izgatottan hallgattuk előadását: „Űrtechnológia a mindennapjainkban” címmel.
Az előadás bevezetőjében a hallgatóság nagy figyelemmel hallgatta Dr. Hirn Attila személyes élményét, amelynek megosztásából kiderült, hogy a MANT Űrtáborban való részvétele egy igazi lökést jelentett a pályaválasztásában.
Dr. Hirn Attila előadása lenyűgöző volt, hiszen az előadásból megtudhattuk, hogy az űrtechnológia fejlesztéseit már nem csak az űripari területeken, hanem a mindennapi életben is hasznosíthatjuk. „Az űrtechnológiának olyan, hétköznapi problémákra kell választ adnia, amelyekkel itt, a Földön találkozunk” (forrás: https://www.urvilag.hu/nyereseg_az_orszagnak/20170113_urtechnologiak_a_hetkoznapokban ) Magyarország belépésével az ESA-ba új taggal bővül az Európai Űrügynökség (ESA) technológia transzfer hálózata. A csatlakozással hazánk is részesévé válik a legnagyobb európai űrtevékenységgel foglalkozó szervezet munkájának.
Dr. Hirn Attila előadásából egyértelműen kiderült, hogy az űrtevékenység nélkül ma lehet, hogy egy csomó mindennek nem lennék részesei, nem használhatnánk.
Nem lenne pl.:
• Mobiltelefonokba épített kamera
• UV-szűrős karcmentes szemüveglencse
• Fagyasztva szárítás
• Vezeték nélküli fülhallgató
• Memória habszivacs
• Művégtagok
• Számítógépes egér
• Hordozható számítógép
• stb.


Összességében, mindannyian érezhettük az űrkutatás fontosságát, a fizika fontosságát, amely nélkül a mindennapi életben is hasznosítható tárgyaink sem léteznének.

Még egyszer köszönjük Dr. Hirn Attila úrnak, hogy ellátogatott iskolánkba, és megtisztelt jelenlétével, előadásával pedig lenyűgözött. Külön köszönjük a diákokhoz intézett motiváló szavait, ami akár egy „kis hógolyó elindulását jelentheti egy magas hegyről”.

Szerző, szervező: Dr. Jarosievitz Beáta

vissza