Élményeink, beszámolónk

Látogatásunk: a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktorában

Elsősorban, meg szeretném köszönni Dr. Jarosievitz Beáta tanárnőnek, amiért megszervezte a Kutatók Éjszakáját a fizika fakultációt vállaló, illetve fizika iránt érdeklődő diákoknak. Köszönetet szeretnék mondani Klujber Gergelynek is az Oktatóreaktorban tartott előadásért és a körbevezetésért.
Köszönjük a BME NTI munkatársainak, hogy a reaktort ezúttal a látogatók számára is megnyitották, így nekünk is lehetőségünk volt megtekinteni.
Az október 30.-án megrendezett Kutatók Éjszakája alkalmából ellátogathattunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézet Oktatóreaktorába, ahol egy izgalmas körbevezetésen vehettünk részt.
A körbevezetés megkezdése előtt egy elméleti előadást hallgattunk meg (ez szükséges volt ahhoz, hogy a reaktor működésének elvét elsajátíthassuk, és saját szemünkkel is láthassuk a kazettákba helyezett fűtőelem pálcákat).
A reaktorban megtekintettük az irányító központot, a vezénylőt, és néhány pillantást vetettünk a reaktor legtetejéről a reaktor belső szerkezetére, a zónára is.
Itt az 5 m vízoszlop alatt elhelyezett fűtőelem kazettákat láttuk, és azt a helyet, ahova a csőpostán keresztül besugárzásra kerülő minta érkezik.
A körbevezetés alatt szabadon kérdezhettünk és minden kérdésünkre kielégítő választ kaptunk. A vezetés alatt láttuk a csőposta indító és fogadó helyét, valamint egy alacsony hátterű mérőhelyet, detektort is.
A reaktorlátogatást követően ellátogattunk a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe (SZTAKI), ahol előadást hallottunk a mesterséges intelligenciával való életkor meghatározásról, valamint különböző feladatokat ellátó robotokat tekinthettünk meg.
A bemutató interaktív volt, minden robotot kipróbálhattunk, illetve szakmai tanácsadást is folytathattunk a robotok tervezőivel, programozóival.
A pénteki Kutatók Éjszakája remek élmény volt számunkra; mindenki számára volt olyan tudományos terület, amiben bővíthette ismeretségeit.
Minden tanulónak, akit érdekelnek a különböző természettudományok, csak ajánlani tudom, hogy éljen a Kutatók Éjszakája által nyújtott lehetőségekkel, ami egyszer egy évben mindig szeptember utolsó péntekén kerül megrendezésre.

Szerző: Rahmeh Zayed 11.D