A második foglakozás ideje: 2022. október 21.

A mérés során magashőmérsékletű szupravezetőkkel kísérletezhettünk (lásd még bővebben itt)

A képhez tartozó alt jellemző üres; TBGcsapatunk2-1024x403.jpg a fájlnév

2022. október 21.-én lehetőségünk adódott arra, hogy ellátogassunk a BME Fizikai Intézet által szervezett „Nobel díjas kísérletek” nevű szakkörre, melynek keretein belül szupravezetőkkel foglalkozhattunk, és azok vezetőképességét mértük a hőmérséklet függvényében. Ez a kísérletek második alkalma volt. Az első alkalomhoz hasonlóan, ez is nagyon érdekes és izgalmas volt. Az első felében egy előadást hallgattunk meg, ahol leegyszerűsítve a szupravezetőkről és a szupravezetésről tanultunk. Ezt követte egy gyors bemutató, ahol folyékony nitrogénnel lehűtött szupravezető anyagot lebegtettek körbe egy mágnespályán.

Ezután 3 fős csoportokra oszlottunk, és mi magunk is kísérletezhettünk. Rendelkezésünkre állt:

•          2 liter folyékony nitrogén;
•          Hőmérő;
•          Szupravezető vezeték;
•          rézdrótok;
•          50 ohm-os és 100 ohm-os ellenállás;
•          számítógépes program;
•          mérőeszköz.

A kísérlet lényege az volt, hogy a szupravezető vezeték ellenállását mértük, a vezeték hőmérsékletének függvényében. Ezt úgy kiviteleztük, hogy amikor elkezdtük belelógatni a vezetéket a folyékony nitrogénes tartályba, mellé raktunk egy hőmérőt, és rákötöttünk egy mérő műszert, mellyel a vezeték ellenállását mértük. Ez a mérési alkalom szerintem az egész csoport számára egy remek lehetőséget nyújtott, hogy komolyabb kísérleteket végezhessen, és mindannyian nagyon élveztük.

A mérés során magashőmérsékletű szupravezetőkkel kísérletezhettünk (lásd még bővebben itt).
Lásd még további információ a szupravezetésről itt

Köszönet illeti Dr. Jarosievitz Beátát, és a BME egyetem Fizikai Intézetét, amiért ilyen jó lehetőségeket biztosítottak a számunkra.

Szerző: Visegrády Zsolt 11D.