Előadás címe: “Memrisztorok, mint a mesterséges intelligencia hardverépítőelemei”
Előadó: Dr. Halbritter András
egyetemi tanár, tanszékvezető
FIZIKA TANSZÉK, BME Természettudományi Kar

Az előadás videója itt érhető el.

Iskolánkban izgatott készülődéssel várták mind a diákok, mind a tanárok a tavaszi szünet előtt két nappal megszervezett MTA ALUMNI előadásokat.
A program keretében iskolánkban nagy tisztelettel köszöntöttük vendégünket és előadónkat, Dr. Halbritter Andrást, az MTA doktorát, egyetemi tanárt, a BME Fizika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanárát, a Kondenzált Anyagok Fizikája MTA-BME kutatócsoport vezetőjét.
Először Bencze Kitti Gabriella, a 9A osztály tanulója az esemény levezetője mutatkozott be, majd tisztelettel felkérte Soproni Theodóra igazgatóhelyettes asszonyt, hogy köszöntse a hallgatóságot, vendégünket. Az előadáson 120 fő vett részt.

Bencze Kitti Gabriella a 9A osztály tanulója
Az MTA ALUMNI előadáson

A vendég és a jelenlevő hallgatóság köszöntése után a levezető elnökünk néhány szóban ismertette az MTA ALUMNI program legfőbb céljait, bemutatta az előadót, és ezt követően felkérte előadásának megtartására.
A professzor úr előadásából megtudhattuk, hogy ezzel a témával már több mint 10 éve egy egész kutatócsoport foglalkozik, és lassan az is világossá vált, hogy a korszerű nanotechnológiai eljárásokkal létrehozott memrisztorok forradalmasíthatják a számítástechnikát.
„Az angol ’memory’ és ’resistor’ szavak összetételéből képzett memrisztor egy olyan passzív áramköri elem, amelynek ellenállása függ a rajta korábban átfolyó áramtól. Pillanatnyi értékét az határozza meg, hogy előzőleg milyen irányban és mennyi töltés haladt rajta keresztül. A legegyszerűbb memrisztor egy elektrokémia cella, aminek ellenállása megnő, ha az áramot szállító ionok kiválnak az elektródákon, és lecsökken, ha ellentétes polaritás alkalmazásával visszaoldódnak. Az elektrokémiai cella kis feszültségen mért ellenállása olyan memória, amelynek értéke nem digitálisan változik, hanem folytonosan, és így ennek az analóg memóriának a tartalma attól függ, hogy a korábbi folyamatok után éppen mekkora a rendelkezésre álló ionok koncentrációja” (Forrás: Fizikai Szemle 67/9 – 2017. szeptember, itt olvasható).
Professzor úr előadásának végén egy rövid, két perces meglepetés-videót is megnézhettünk, a Telekis diákok BME-n végzett Nobel díjas méréseiről.

Előadó: Dr. Halbritter András egyetemi tanár, tanszékvezető, az MTA doktora

Ezúton fejezzük ki köszönetünket, hogy az oktatási és kutatási feladatai mellett a professzor úr iskolánkba is ellátogatott. Külön köszönjük, hogy iskolánk diákjai a „Nobel díjas mérések középiskolásoknak” elnevezésű projektben több mérési szakkörön is részt vehettek.
Nagyon köszönjük az előadást!

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta