Terepgyakorlaton az Atomerőműben!

Az előre tervezett indulás idejét maximális pontossággal betartva (a diákok pontosságának köszönhetően) május 26-án reggel 7:00-kor, az iskola elől egy 43 fős csoporttal, külön busszal indultunk Paksra.
Ezúton is köszönetet mondunk a támogatásért az MVM Paksi Atomerőmű ZRt. munkatársainak, különösképpen Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató úrnak, akik nélkül a programunk nem jött volna létre.

Kép forrása: https://atomeromu.mvm.hu/hu-HU/Rolunk/Hirek/20230526_Uzemiesemeny

Délelőtt 9 órára szerencsésen megérkeztünk Paksra, a Tájékoztató és Látogatóközpontba, ahol nagy lelkesedéssel vártak. Itt mindenkit elláttak egy védősisakkal, majd a „reptérihez hasonló” beléptetést követően, betartva az erőmű speciális rendészeti szabályait, az üzemi terület bejárása következett, vezetéssel és magyarázattal.
Mindenkinek nagy élményt jelentett, hogy mi magunk is sétálhattunk a turbinacsarnokban (lásd még: https://atomeromu.mvm.hu/hu-HU/Sajtoszoba/Galeriak/Turbinacsarnok) ahol a magyar villamos energia termelés majdnem fele létrejön.

A sok emelet megtétele után láthattuk a blokkvezénylőt, ahol az operátorok a nap 24 órájában figyelemmel kísérik az erőmű működésének minden egyes mozzanatát (a primer, a szekunder és a tercier körben, valamint az erőmű elektromos részeiben levő összes történést). Néhány emelettel feljebb lépcsőzve, 33 m magasan, ablakon keresztül láthattuk a reaktorcsarnokot, benne a lefedett állapotú, működés közben levő reaktorral, valamint a lefedett pihentető medencével.
Kissé már elfáradva, a biztonsági őrök és a vezető kíséretével visszaértünk a Tájékoztató és Látogatóközpontba, ahol Dr. Kovács Antal kommunikációs igazgató úr köszöntötte csoportunkat. Néhány diáknak már ismerős volt az igazgató úr, hiszen 2022 decemberében iskolánk vendége volt, ahol egy nagyon érdekes ismeretterjesztő előadását hallhattuk.
A köszöntés után vezetéssel a Tájékoztató és Látogatóközpontot is megtekintettük, ahol közelből láthattuk a fűtőelem kazettákat, megfoghattuk azt a modell urán pasztillát, ami a fűtőelem kazettába kerül, és még jobban megértettük az erőmű működését.


Mielőtt ebédelni indultunk volna, a külföldi delegáció kísérőjével, Dr. Kovács Pál úrral, a vezérigazgató főtanácsadójával (korábban – a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkárral) is találkoztunk véletlenül.
Ő is köszönetét fejezte ki, hogy iskolánk látogatást tett az erőműben, örült neki, hogy a nukleáris energia népszerűsítésére időt fordítunk, és próbáljuk a természettudományos tárgyak irányába motiválni a fiatalokat.
Az elnyert támogatásnak köszönhetően a látogatás után egy ízletes és bőséges ebédet is elfogyaszthattunk az erőmű éttermében.
13 óra körül busszal, külön felvezetéssel indultunk az erőmű másik izgalmas helyére, a Közép-Európában egyedülálló létesítménybe, a Karbantartó és Gyakorló Központba. A jövőben már nemcsak a meglévő, hanem a leendő blokkok szakemberei is itt szerezhetik meg a gyakorlati alapismereteket, tudásukat.
Itt valós méretű reaktorelemeket láthattunk és mi magunk is egy létra segítségével több méter mélyre bemászhattunk a gőzfejlesztőbe.

Ez a gyakorlat nagyon izgalmas volt a csoport „bátor és bevállalós” tagjainak. Nekem is élményt jelentett a bevállalós feladat, hiszen életemben először másztam be én is a gőzfejlesztőbe.
PAKS II területét elhagyva, szintén felvezetéssel érkeztünk meg az Atomenergetikai Múzeumba, ami szintén Európában egyedülálló módon mutatja be az atomenergetika és a Paksi Atomerőmű történetét, a 2000 m2-es kiállítótérben.
A múzeumban a tárlatvezetésnek köszönhetően ismerkedtünk meg atomenergetikához kapcsolódó ismeretekkel, láthattuk az üveg alatt kiállított felületi szennyezettség vizsgálókat, az első Pille termolumineszcenciás dózismérőt, amelyet a KFKI fejlesztett ki.

A Pille dozimétert Farkas Bertalan vitte magával először az űrbe 1980-ban, a Szaljut–6 űrállomásra, de a továbbfejlesztett változataival a későbbi években is sikeresen mértek. Például, Charles Simonyi, magyar űrturista is (egyébként az ő vezetésével fejlesztették ki a Word és az Excel programokat) végzett vele kísérleteket a Nemzetközi Űrállomáson 2007-ben.
Nekem külön élményt jelentett ismét találkozni a Pillével, hiszen két éven keresztül a KFKI Sugárvédelmi Osztályán dolgozva, én is értékeltem ki ilyen dózismérőket.

A programok mindenkinek maradandó élményt jelentettek, bízom benne, hogy a gyakorlati tapasztalatok az elméleti tudás elsajátításában is sokat segítenek. A terepgyakorlatunk nagyon sikeres volt, az eredeti tervet percre pontosan tartva, 17 órára sikeresen visszaérkeztünk az iskolánk előtti parkolóba.

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta (2023.05.26.)