Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak (2023-ban)
Az első foglakozás ideje: 2023. október 13.

Október 13-án, már második tanéve, nagy örömünkre lehetőségünk adódott, hogy a fizika iránt érdeklődő diákok ezúttal 12 fős csoportjával részt vehessünk a BME Fizikai Intézete által szervezett „Nobel díjas kísérletek” mérési szakkörön. Az előzetes regisztrálást követően, csoportunk az első alkalommal a holográfiával foglalkozhatott, az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb kísérlettel.
Mielőtt jobban elmerültünk volna a hologram készítésben, a szakkör 10 éves évfordulója alkalmából az F épület nagy előadójában, a megnyitón Dr. Halbritter András professzor úr a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Budapesti Műszaki Egyetem Fizika Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára köszöntötte a diákokat és kísérő tanárokat, ismertette a további szakkörökön való részvételi lehetőségeket.

A röviden ismertetett mérési lehetőségek nagyon felcsigázták a diákok érdeklődését.
Ezt követően Dr. Bokor Nándor egyetemi docens úr érdekes bevezető magyarázatát hallhattuk a hologramról és a holográfiáról, ami Gábor Dénes magyar származású fizikus nevéhez fűződik. Gábor Dénes, a holografikus módszer feltalálásáért és a kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat.
Megértettük, hogy mi a különbség egy sima fénykép és egy hologram között, és világossá vált. hogy ezen a szakkörön csoportunk egy reflexiós hologram készítésével és rekonstrukciójával fog foglalkozni.
A csoport ezután kettéoszlott: hat fő egy külön laborban hologramot készített, a másik hat fő elkezdte összerakni a LED-lámpás tartóegységet.

A LED-lámpás tartóegység összeszerelése külön kihívást jelentett a diákoknak, hiszen saját maguknak kellett megépíteni a kis áramkört, aminek zsebteleppel működnie kellett.
A benti laborban levő diákok saját szemükkel figyelhették meg, ahogy a magukkal hozott tárgyukat egy tartóállvány alján lévő bemélyedésbe helyezték, majd felülről vörös lézerfénnyel megvilágították. Miután egy speciális hologram-lemezt körülbelül fél-egy percig exponáltak, láthatóvá vált a sima fehér LED világításban a hozott tárgy hologramja. Lenyűgöző volt a látvány.
A saját magunk által elkészített hologramot és az összeszerelt tartóállványt „emlékként” hazahozhattuk, és így a hologramunkat már fehér fényben, otthoni körülmények között is újra megtekinthetjük.

Csoportunk nagyon jól érezte magát, nagyon izgalmas és érdekes tapasztalatokat nyújtó délutánon vettünk részt, amely hasznos tudással gazdagította ismereteinket.
Jövő héten már nagyobb csoporttal indul újra útnak a kísérletező kedvében járó Telekis csapatunk!
Ezúton is köszönjük a BME TTK-nak és a BME Fizikai Intézetének a szakköri programokat, a részvételi lehetőséget.

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta