Élményeink

Az Európai Kutatók Éjszakája: European Researcher’s Night, az Európai Bizottság Marie Sklodowska-Curie Actions kezdeményezésére és támogatásával minden év szeptember utolsó péntekén kerül megszervezésre. Ebben a programsorozatban Magyarország 2006 óta vesz részt. A fesztivál programjainak célja a tudomány közelítése a társadalomhoz, a tudományos eredmények népszerűsítése, a kutatói életpálya bemutatása és vonzóvá tétele.
A rendezvényeken a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatócsoportok, laboratóriumok kínálnak tudományos, ismeretterjesztő, szórakoztató programokat.
Iskolánkból ezúttal 17 fős csoporttal vettünk részt a BME és a SZTAKI által szervezett programokon.
Első látogatásunk a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nukleáris Technikai Intézetének Oktatóreaktorában volt.

2023-ban – a BME Reaktorban

Itt szeretnénk köszönetet mondani Klujber Gergelynek és Bobos Csabának az Oktatóreaktorban tartott előadásért és a körbevezetésért. Mindketten az összes felmerült kérdésünkre nagyon nagy lelkesedéssel válaszoltak, osztották meg tudásukat.
A bevezető előadást követően, működés közben jártunk a reaktor vezénylőjében, majd a reaktor tetejéről a reaktor belső szerkezetébe, a zónába is lenézhettünk.
Az 5 méteres vízoszlop sugárzás elleni védelmének köszönhetően a vízoszlop alatt elhelyezett fűtőelemkazettákat és azt a helyet, ahova a csőpostán keresztül besugárzásra kerülő minta érkezik, azt is láthattuk.
Nagy élményt jelentett, hogy a reaktor 10 kW-os teljesítménnyel működött a látogatók kedvéért, és így a zónába betekintve a kékes fényű Cserenkov sugárzást is láthattuk. A Cserenkov sugárzás kevés reaktorban látható szabad szemmel, Európában.


Tovább haladva megnéztük a csőposta indító és fogadó helyét, valamint egy alacsony hátterű mérőhelyet, detektort is.
Köszönjük a BME NTI munkatársainak, hogy a reaktort ezúttal is a látogatók számára megnyitották.

A reaktorlátogatást követően ellátogattunk a Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézetbe (SZTAKI). Itt több robotot is megtekintettünk, beszélhettünk és kérdéseket tehettünk föl a robotok tervezőinek, programozóknak.


Az előre eltervezett látogatásokat követően visszamentünk a BME-re, de közben nagy csattanásokat, puffanásokat hallottunk, és egy kisebb csoporttal a „hangot követve” tovább kalandoztunk a programot kínáló helyeken. Először a GSZK Shark Team által tervezett benzin nélküli autót láthattuk, ami 100 KILOMÉTEREN MINDÖSSZE 0,125 LITER GÁZOLAJAT FOGYASZT, majd a vizes rakéta kilövésének lehettünk szemtanúi az udvaron.

Felbuzdulva a látottakon, mi is továbbhaladtunk és a Kármán Tódor (magyar gépészmérnök, fizikus, alkalmazott matematikus) Szélcsatorna Laboratóriumot vettük célba. Itt a fiúk elsőre a gyertyaoltást, és műanyag poharak ledöntését próbálták ki a kezükbe fogott nagy hordó segítségével, amiből füsttel töltött levegő áramlott ki a célzás irányába. Kihasználva a levegő áramlását, a gyertyát sikeresen eloltották.

Ebben a laboratóriumban láthattuk még a szélcsatorna kísérleti berendezést, melyet elsősorban a testek körül áramló közeg hatásainak vizsgálatára fejlesztettek ki.
Minden elvégzett kísérlet abban segít, hogy jobban megértsük a világot, amelyben élünk. Utánozzuk mi is a természetet! Műszerek, gyári készülékek nélkül, a háztartásban kéznél lévő anyagok, eszközök felhasználásával állítunk elő, értünk meg jelenségeket, törvényszerűségeket.” (Öveges József)

Lassan a BME K épületébe is elérkeztünk, ahol iskolánk egyik MTA ALUMNI előadójával – Dr. Pokol Gergő plazmafizikussal – is találkozhattunk. Itt azok a diákok, akik a júniusi előadást nem látták, közelről is megnézhették a működő plazmacsövet.

Az aulában a Teleki nyáron frissen végzett volt diákjával is találkozhattunk, aki már az egyhónapos első éves tanulmányai elkezdése után a Wigner Jenő Szakkollégium Kísérleti körének a felvételére vár. Már a helyszínen kísérleteket mutatott be, és mint leendő tag, bekapcsolódott a diákok kísérletező körébe.
Üzenete a diákoknak: akik természettudományos pályára készülnek, tanulják a matematikát, fizikát és a kémiát is, mert mindenhez szükséges!

A Kutatók Éjszakája által nyújtott lehetőségeket csak egyszer egy évben, mindig szeptember utolsó péntekén lehet megtekinteni, de mindenkinek felejthetetlen élményt, feltöltődést, kikapcsolódást jelentett.

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta