Fizika és a hang rendkívüli ofő óra : 2024.03.20.

2024.03.20-án a zsúfolásig megtelt díszteremben, kb. 130 diák, 4 osztály vett részt a különleges osztályfőnöki óra keretében szervezett „Fizika (hang) és a zene kapcsolata” című sikeres rendezvényen. Ezúttal is Nagy Anikó Napsugár moderálta az eseményt. A rendkívüli óra első részében Lendvai Gyula tanár úr, a 9B osztály osztályfőnöke mutatta be az általa behozott GONG többnyire bronzból készült, korong alakú, kelet- és délkelet-ázsiai zenei ütőhangszer különleges hangját, a „zavarkeltésnek” köszönhető rezgéseit.


A Gong megismerése után Zhang Jingjing 9D osztályos tanuló egy fuvola számmal köszöntötte a hallgatóságot, tőle Köhler: E-dúr etűdjét hallhattuk.
Az egyes előadások után újra a Gong segítette a következő tartalom bekonferálását. A Gong után egyszerű, webkamerával kivetített kísérletekkel és bemutatóval próbáltam a hang különböző tulajdonságait, érdekességeit megismertetni a diákokkal.

A bevezető előadás után Mészáros Dorka 9B osztályos tanuló kotta nélküli csodálatos zongoraprodukcióját hallgathattuk meg. Az általa játszott darabok: F. Mendelssohn: Venetianisches Gondellied Op.30 no.6., valamint Erik Satie-Gnossienne No.1 nagyon jól illeszkedtek a rendezvényhez.


Ismerve a kulisszák mögötti titkokat is, a 9B osztályos tanulók három fős tagjai: Forgács Luca, Mészáros Dorka, Németh Boglárka Ágnes, nagy izgalommal készültek prezentációjuk bemutatására.

Nekik köszönhetően megismertük a különböző sípokat, de a sípokat Lendvai Gyula tanár úr meg is fújta, nemcsak fényképről mutatta be nekünk.

A lányok sikeres prezentációját követően Lendvai Gyula tanár úrtól hallhattuk Mendelssohn: Nászinduló című darabját.


Végezetül egy közös hangtani kísérlet elvégzésével zártuk az órát. Majdnem minden résztvevő diák belépéskor egy különböző méretre levágott csövet (víz, fűtésre használt műanyag cső) kapott.
A csövek különböző hosszúságának köszönhetően a csövekből más és más magasságú hangot hallhattunk, így egy kottát követve, a cső egyik nyitott végének az ütögetésével eljátszhattuk közösen az Örömódát.

Összegezve: egy nagyon jó hangulatú, tartalmas órát tölthettünk együtt diákok és tanárok. Ezúton is köszönet minden fellépőnek, hiszen a közös hangtani kísérletet is csak együtt valósíthattuk meg!

A teljes videó felvétel itt látható:

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta
Szervezők: Lendvai Gyula és Dr. Jarosievitz Beáta (tanárok)