Február 23-án nagy tisztelettel köszönthettük iskolánkban Prof. Dr. Horváth Dezső fizikust, professzor urat a Magyar Tudományos Akadémia doktorát, aki a HUN-REN Wigner Fizikai Kutatóközpont Részecske- és Magfizikai Intézet, Nagyenergiás Fizikai Osztály, Standard Modell és Új Fizika Keresése Kutatócsoport tagja.
Ezúton is nagyon köszönjük, hogy megtisztelte előadásával iskolánk diákjait és tanárait.
Érdemes visszaemlékezni, hogy az MTA ALUMNI program iskolánkban, 2022 júniusában azonnal elindult, ahogy megtudtuk, hogy a Magyar Tudományos Akadémia elnöke saját programjában a tudománybarát társadalom és közgondolkodás kialakítását jelölte meg céljaként. Ezúton is köszönjük a program elindulását.
Előadónkat Burszán Kata, 10 D osztályos tanuló köszöntötte és mutatta be a hallgatóságnak.

A bemutatásból megtudtuk, hogy Dr. Horváth Dezső professzor úr az Eötvös Egyetemen szerzett fizikusi oklevelet, majd kísérleti részecskefizikai tanulmányait Dubnában szerezte. Később a leningrádi Nukleáris Intézet részecskegyorsítójánál, dolgozott, majd kutatásait végezte Vancouverben (Kanada), Brookhavenben (USA) és Svájcban, a CERN különböző létesítményeiben. A professzor úr több mint 1000 publikációval és 110 000 hivatkozással rendelkezik.
Jelenleg is a Wigner Fizikai Kutatóközpont Nagyenergiájú Fizikai Osztálya és a Debreceni Atommagkutató Intézet tudományos tanácsadója. Évente részt vesz a magyar CMS csoport munkájában, legtöbb kutatását a CERN-ben végzi. Tudományos eredményeiért 2012-ben megkapta a Magyar Széchenyi-díjat.
Elért eredményeiért ezúton is gratulálunk, és kívánunk sok egészséget a további sikerekhez.

Az előadás videója, diasora itt tekinthető meg: https://fizika.tbg.hu/2024-02-27-_iv/

Lásd még MTA interjú

Ezúton is mindannyian köszönjük ezt a lenyűgöző előadást.
Szerző és szervező: Dr. Jarosievitz Beáta

vissza