Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak (2022-ben)

A szakkörről bővebben

Az első foglakozás ideje: 2022. október 7.

A képhez tartozó alt jellemző üres; Teleki_20221007u.jpg a fájlnév

Nobel díjas kísérletek, mérési szakkör középiskolásoknak

Október 7-én lehetőségünk adódott, hogy a 11. évfolyam fizika faktosai és a fizika iránt érdeklődő diákok részt vehessünk a BME FIZIKAI INTÉZETE által szervezett „Nobel díjas kísérletek” mérési szakkörön.
Az előzetes regisztrálást követően a Tanárnő, /Dr. Jarosievitz Beáta/ az ajánlott mérések közül megpróbálta a számunka legizgalmasabb lehetőséget kiválasztani.
A holográfiával foglalkozhattunk részletesebben, ami szerintem is sokak számára az egyik legizgalmasabb és leglátványosabb kísérlet. Ez Gábor Dénes magyar feltálaló nevéhez fűződik.
Gábor Dénes a holografikus módszer feltalálásáért és a kifejlesztéséhez való hozzájárulásáért 1971-ben kapott fizikai Nobel-díjat.
A szakkör megnyitóját ünnepélyes formában a BME K épületében, az újonnan megnyílt Látogatóközpontban tartották.
A résztvevőket Prof. Czigány Tibor rektor úr köszöntötte, majd Dr. Halbritter András egyetemi tanár ismertette a szakköri programot.
Ezt követően elindultunk egy másik épületbe (F épület), ahol betekintést nyerhettünk a hologram készítésbe. Dr. Bokor Nándor egyetemi docens úr nagyon érthetően magyarázta el, hogy mi a különbség egy sima fénykép és egy hologram között, és mindezt ábrákkal is alátámasztotta.
A csoport ezután kettéoszlott: hat fő ment hologramot készíteni a benti laborba, amíg másik hat fő elkezdte összerakni a LED-lámpás tartóegységet.
Erre azért volt szükség, mert a Műegyetemnek hála, mi magunk is készíthettünk apró tárgyakról hologramot, amit ’szuvenírként’ hazavihettünk. Utána cserélődött a társaság, és a laborban megnézhettük mi is, hogy hogyan működik ez a folyamat.

Saját szemünkkel figyelhettük meg, hogy egy tartóállvány aljába van kialakítva egy bemélyedés az adott tárgynak, amit szétfókuszált lézerfény világít meg felülről.
Egy speciális hologram-lemezt kell teljes sötétségben kivenni, és a bemélyedés peremére, a tárgy és a lézer közé helyezni, majd miután ez megtörtént, jöhet a megvilágítás a lézerrel. Körülbelül fél-egy percig kell hagyni a fényt, majd levehetjük a lemezt, és sima fehér LED világításban láthatóvá válik az alakzat hologramja.

Szerintem a csoport számára ez egy nagyon izgalmas és érdekes tapasztalatokat nyújtó délután volt, amely hasznos tudással gazdagított mindannyiunkat.

Szerző: Epres Júlia 11.A (2022.10.07.)