Nobel-díjas kísérletek középiskolásoknak (2023-ban)
A foglakozás ideje: 2023. október 20.

TELEKISEK a BME-en

2023. október 20.-án 22 fős lelkes csapattal vettünk részt a Telekiből a BME Nobel-díjas kísérletek mérési szakkör középiskolásoknak foglalkozásokon. Mivel nagy létszámú csoporttal mentünk, két külön foglalkozásba soroltak minket, így fele a csoportnak a szupravezetőkkel foglalkozott, a másik fele pedig a „Folyadékkristályok polarizált fényben – az LCD kijelzőktől a maláriadiagnózisig” témakörben mélyedt el. Az első alkalomhoz hasonlóan, ez a délután is nagyon érdekes, izgalmas és hasznos volt.

Azok a diákok, akik a szupravezetés mérőcsoportba kerültek, a mérés előtt egy előadást hallgattak meg, ahol leegyszerűsítve a szupravezetőkről és a szupravezetésről tanultak. Ezt követte egy gyors bemutató, ahol folyékony nitrogénnel lehűtött szupravezető anyagot lebegtettek körbe egy mágneses pályán.

Ezután 3 fős csoportokban, irányított vezetéssel, magyarázattal a diákok maguk is kísérletezhettek: kimérhették, ahogy egy szupravezető darab ellenállása nullává válik, és vizsgálhatták a szupravezető gyűrűt, amelyben külső feszültségforrás nélkül, csillapítatlanul kering az áram.

A diákok a mérésre a „myDAQ” tenyérnyi eszközt használták, amelyet a National Instruments (NI) multinacionális vállalat fejlesztett ki. Az eszköz segítségével az oktatók és a hallgatók összeköthetik elméleti tanulmányaikat a valós mérésekkel és alkalmazásokkal. Ehhez az eszközhöz a diákok néhány vezetéket, ellenállást kellett bekössenek, egy megadott áramkört építettek, hogy az eszköz működőképes legyen, és a mérés elindulhasson a számítógépen.

A számítógépen futó programnak köszönhetően volt látható a jelenség, amikor egy szupravezető drót ellenállása nullává válik.

A másik mérőcsoport a mérés első felében kísérletezve megismerhette, hogy hogyan működik egy folyadékkristály kijelző, majd kipróbálhatta, hogy hogyan lehet egy mágnes és polarizált fény segítségével a maláriafertőzést jelző hemozoin kristályokat kimutatni. (A mérésen természetesen nem fertőzött vért, hanem szintetikus kristályokat használtak, amit a BME vegyészei állítottak elő.)

Mindkét mérést nagyon élvezték a diákok, és ezúton is köszönetünket fejezzük ki a BME Fizikai Intézetének, amiért ilyen jó mérési, interaktív tanulási lehetőségeket biztosítottak a számunkra.

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta