A Magyar Tudomány ünnepe 2022

Híreink a december 12-i rendezvényről A Magyar Tudomány Ünnepéről az Magyar Tudományos Akadémia 1997 óta emlékezik meg, de hivatalosan csak 2003 óta ünnepeljük, minden év november 3-án. Bizonyára sokakban felmerül a kérdés, hogy miért is épp ehhez a dátumhoz kötődik ez az ünnep? A válasz érdekes: Gróf Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel a birtokainak éves jövedelmét egy Tudós Társaság alapítására, 1825-ben. Így neki köszönhetjük a Magyar Tudományos Akadémia alapítását. A hivatalos indoklás szerint az „Országgyűlés a tudomány társadalomban betöltött szerepét kiemelkedően fontosnak tartja, e napot 2003-ban a Magyar Tudomány Ünnepévé nyilvánította”. A Magyar Tudomány Ünnepén Magyarország számos városában többhetes rendezvénysorozaton vehettek részt az érdeklődök. Ehhez a rendezvényhez csatlakozott iskolánk is, a rendezvény időpontját az iskolai naptárunkhoz igazítva. A Magyar Tudomány Ünnepe idei mottója: „Tudomány: út a világ megismeréséhez”. Ezzel a mottóval köszöntötte Gál Ferenc igazgató úr a megjelenteket (mintegy 130 résztvevőt: diákot, tanárokat), és hivatalosan is megnyitotta az iskolai rendezvénysorozatot, előadásokat. Köszönjük Igazgató úr szavait és köszönjük minden TELEKIS-nek, aki hozzájárult ahhoz, hogy ez a mai rendezvény megszervezésre kerüljön.

Igazgató úr köszöntő szavai után Gaál Izabella, a 11 D osztály tanulója, ennek az eseménynek a levezetője, bemutatta Jakab Roland urat, előadónkat, az Ericsson közép-európai stratégiai igazgatóját, a Mesterséges Intelligencia Koalíció (MI Koalíció) elnökét.

Jakab Roland úr az Ericsson Ház csúcsmodern székházában dolgozik, ahol a Kutatás-Fejlesztési Központ egyik fellegvára található, a Duna budai oldalán, az Infoparkban.

Jakab Roland úr „A mesterséges intelligencia az 5G világában” című előadása lelkesítette és lenyűgözte a hallgatóságot és számos új kérdést vetett fel, mind a diákokban, mind a tanárokban. Az előadásban betekintést nyerhettünk az 5G és 6G hálózatok és a mesterséges intelligencia világába. Rögtön fel is merült a kérdés: ha sok minden most már tesztelési szakaszban van, vajon mikorra várható, hogy ezek a dolgok bekerülnek a háztartások mindennapjaiba? A lelkesítő előadás után olyan kérdés is előkerült, hogy miért csak az új technológia előnyeit ismertük meg az előadásból, miért nem hallottunk a lehetséges hátrányokról és veszélyekről is? Valószínű, hogy sokan félünk még az ismeretlen újdonságok veszélyeitől, ezért nehéz a sok új információt elsőre befogadni. Összességében azonban köszönjük, és örülünk, hogy egyáltalán betekintést nyerhettünk közelgő „új high-tech világunk” egy fontos területébe.

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta