Előadás címe: A reformkor természettudósai
Előadó: Dr. Jarosievitz Beáta

A megtartott előadás diasora itt látható.
Az előadásról készült videó itt tekinthető meg.

Iskolánkban izgatott készülődéssel várták mind a diákok, mind a tanárok az MTA ALUMNI program keretében tervezett előadást, amit ezúttal az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékünnepére, valamint iskolánk 150 éves évfordulós eseménysorozatának a megnyitó napjára, 2023. március 14-re időzítettünk.
Ez alkalommal a diákok választhattak az aznapra felkínált, igen változatos programok közül.
Az MTA ALUMNI program keretében iskolánk tanárának, az MTA köztestületi tagjának az előadását hallhattuk „A reformkor természettudósai” címmel.
Az előadás helyszíne ezúttal a Fizika Előadó volt (105-ös terem). A zsúfolásig megtelt teremben 63 diák kapott sok hasznos információt a reformkor híres tudósairól és munkásságukról.
Az előadás elején először Bencze Kitti Gabriella, 9A osztályos tanuló mutatkozott be, mivel ő volt ennek az eseménynek a levezetője.

Kitty néhány szóban ismertette az MTA ALUMNI program legfőbb céljait, bemutatta az előadót és ezt követően kérte fel Dr. Jarosievitz Beátát előadásának megtartására.
Az előadásban először megismerhettük Bolyai Farkast és Bolyai Jánost, valamint munkásságukat. Fény derült az apa és fia közötti mély szakmai egyetértésre, de családi konfliktusaikra is. Az előadás további részében sok mindent hallottunk a reformkorban élő igen szegény és szerény bencés szerzetes tudósról, oktatóról, Jedlik Ányosról, akinek az egyik legnagyobb találmányát a „villamdelejes forgonyt”, a mai kor egészségi követelményeinek megfelelően reprodukált higanymentes változatban, élőben is megtekinthettük. A forgony működött, a webkamerán keresztül minden résztvevő láthatta a teremben.
Az izgalmas, pörgő előadásban sok információ zúdult ránk a 45 perc alatt. A szakmai tudnivalók mellett sokat tanultunk a tudósok személyiségéről, viselkedéséről, erkölcsi tartásáról is. Az előadó által idézett híres mondásaik a mai kor számára is iránymutatóak.

Szerző: Merczné Erdős Mária