Látogatásunk Pakson, az Atomerőműben

Május 24-én, pénteken Dr. Jarosievitz tanárnő szervezésével iskolánk 48 diákjának volt szerencséje ellátogatni Paksra, ahol betekinthettünk többek között az Atomerőmű négyes blokkjának működésébe, a Karbantartó és Gyakorló Központban kipróbálhattuk milyen is az atomerőmű üzemi területein dolgozni, továbbá az Atomenergetikai Múzeumba, valamint a Szentlélek (Makovecz) Templomba is volt lehetőségünk benézni.

Hét órakor indult a buszunk és kilencre értünk Paksra az erőmű elé.
A nagy létszámra való tekintettel két csoportban, felváltva jártuk végig a Látogatóközpontot, illetve az üzemi területeket. A mi csoportunk először az üzemi területekre ment. Miután mindenkinek leellenőrizték a személyi igazolványát, megkaptuk a szükséges védőfelszereléseket (sisakot és védőszemüveget) majd a csoportkísérőnk vezetésével útnak is indultunk.

Elsőként a blokkvezénylőt láthattuk, ahol képzett operátorok foglalkoztak a négyes blokkban történő folyamatok ellenőrzésével. Érdekes volt látni a hatalmas, gombokkal és kijelzőkkel teli falat, amely az irodai asztalok előtt helyezkedett el.
A blokkvezénylő után a reaktorcsarnokot tekinthettük meg a látogató folyosóról. Felmásztunk tízemeletnyi magasságba, hogy megnézhessük az ikerreaktorokat. Két piros fedőt láttunk belőlük, illetve a mellettük kialakított hűtőmedencét, ahová a felforrósodott, elhasznált üzemanyag-kazettákat helyezik 3-5 évig, pihentetés céljából. Hihetetlen, mennyi időbe telik, míg ezek a gigantikus alkatrészek elveszítik a kezdeti radioaktivitásuk nagy részét és annyira „lehűlnek” – a hőmérsékletük és a radioaktivitásuk is csökken – , hogy már a Kiégett Kazetták Átmeneti Tárolójában (KKÁT) léghűtés mellett is tárolhatók lesznek.
A következő állomásunk a turbinacsarnok volt, ahol egy rövid sétát tettünk az egyik turbinagenerátor körül. Itt füldugóval és szemüveggel, libasorban kellett haladnunk, közben megfigyelhettük a szekunder kör bizonyos elemeit, például a kondenzátort és a turbina különböző részeit.

A mi csoportunk az üzemi terület után nézte meg a Látogatóközpontot, ahol még rengeteg érdekességet megtudtunk a különböző sugárzásokról, az energiatermelésről, valamint az atomerőművek típusairól. Ebédelni az erőmű éttermébe mentünk, ahol finom falatok vártak bennünket.

A kalandnak még közel sem volt vége: utunk a Karbantartó és Gyakorló Központ (KGyK) felé vezetett. Itt valós méretű reaktorelemekkel találkozhattunk. Kipróbálhattuk, milyen szerelőnek lenni, és lemászhattunk egy szűk csövön keresztül a gőzfejlesztő alá. Rengeteg érdekességet megtudtunk a reaktorok belső felépítéséről és az erőműben zajló munkálatokról.

Miután az öltözőblokkon keresztül elbúcsúztunk a központtól, indultunk is tovább az Atomenergetikai Múzeumba, ahol vezetéssel haladtunk végig az erőmű történelmén és rengeteg különlegességet tanulhattunk. A végén egy rendkívüli fizika óra keretében kísérleteket is végeztünk.

Utolsó állomásunk a Szentlélek templom volt, ahol egy kedves egyházi személy mutatta be nekünk az épületet és történelmét. Ennek a gyönyörű és meglehetősen egyedi templomnak fekete, halpikkelyhez hasonló külsőjét és hajószerű belső stílusát Makovecz Imre tervezte.

Számomra a paksi látogatás felejthetetlen élmény volt. Személyes kedvencem a KGYK (Karbantartói Gyakorló Központ) volt, ahol közelebbről is meg tudtunk nézni különböző életnagyságú reaktor elemeket. Így közelről, szétbontva egészen más élmény, mivel jobban meg tudjuk vizsgálni, hogyan is működik ez valójában.

Szerző: Burszán Kata (10D osztályos tanuló)


ELŐZETES PROGRAMTERVEZET

Budapest XIV. Kerületi Teleki Blanka Gimnázium előtti parkoló
A szakmai látogatás napja: 2024. május 24.
A gyülekezés ideje: 06:40 – 06:55 között
A busz kiállásának ideje: 06:45
Tervezett indulás ideje: 7:00
A tervek szerint, ha 07:00 indulunk Budapestről, 9h tájban érünk Paksra.
A tervezett program:
9.00 – 10.00 Tájékoztató és Látogatóközpont megtekintése
10.00 – 11.30 Üzemi terület bejárása vezetéssel
11.30 – 12.15 Ebéd az erőmű éttermében
12.30 – 14.00 Karbantartó és Gyakorló Központ (valós méretű reaktorelemek)
14.00 – 15.30 Atomenergetikai Múzeum megtekintése
Szentlélek (Makovecz) templom megtekintése vezetéssel (szervezett formában)
Tervezett hazaérkezés ideje: 17 -18 óra
Szervező: Dr. Jarosievitz Beáta