Beszámoló

Fizika Napja a Telekiben 2023.04.04.

FLASHMOB ünnepeljük közösen a 150 éves iskolát!

A drón felvételeket Ember Dániel (9D) és Mátyási Márk Gábor (11D) tanulóknak köszönhetjük. Köszönet az iskola diák zenekarának! A videót összevágta, szerkesztette: Dr. Jarosievitz Beáta, programfelelős.


Csapatverseny az udvaron

Az udvaron zajló csapatverseny meghirdetésére már március elején sor került. A 9 osztály összes tanulója részt vett a versenyen, az előzetes regisztrációt követően a diákok csapatokba szerveződtek, nevet adtak csapatuknak, majd elkészítették saját eszközüket és az ehhez kapcsolódó digitális anyagot (prezentációt). Az eszközöket fizikaórán versenyen kívül letesztelték, bemutatták, majd a fizika napján már élesben versenyeztették őket a diákok.

Fotó: Olasz Máté (11A)

Az elkészítendő eszköz leírása: bármely ötlet, eszköz felhasználható egy olyan autó építésére, ami levegővel vagy pezsgőtablettával működik.
Az elkészült eszköz kipróbálására, a Fizika napján került sor.
Összesen 38 csapat között két fordulóban zajlott a megmérettetés. A csapatok vezényszóra indították el eszközeiket. Ezt figyelték a csapattagok és a lelkes közönség, akik azon drukkoltak, hogy a levegő meghajtású autó minél nagyobb utat tegyen meg.
A csapatverseny nagyon izgalmas volt, mindenki várta, hogy az eszközök hatalmas sebességgel végigszáguldjanak a beton pályán, de ezúttal nagyon jól érzékelhető volt a pálya és a fizika előadó talaja közötti különbség.

Fotó: Olasz Máté (11A)

A beton pályán az eszközök csak jóval kisebb távolságokat tudtak megtenni, mint a fizika előadóban, hiszen nagyon nagy volt a súrlódás. Ezzel szemben a fizikaórán az eszközök szinte „száguldottak” a sima felületen.
Összességében a verseny jó hangulatban zajlott, egyes csapatok kitűnően kitöltötték az online kitölthető kvíz kérdéseket, csapatuknak ezzel is további pontot szerezve.
Az eredményhirdetésre a DÖK napon került sor. A csapatok nyereményként egy-egy értékes „fizika” témájú könyvet kaptak.


Projektfeladat. Téma: „Meglepetés”

Fotó: Olasz Máté (11A)

MTA ALUMNI előadások – képgaléria (Fotó: Olasz Máté (11A))

Bővebben: (beszámoló 1, beszámoló 2)

MTA ALUMNI előadáson
Gál Ferenc – igazgató köszönti a megjelenteket
Bencze Kitti Gabriella a 9A osztály tanulója
Előadó: Dr. Halbritter András
Előadó: Dr. Radnóti Katalin
MTA ALUMNI előadáson

Szerző: Dr. Jarosievitz Beáta