2021/2022 Tanév II félév programja

2021-2022 tanév beszámoló
Kutatók a Telekiben

A napenergia hasznosítás fizikai háttere

Iskolánkban nagy készülődéssel várták mind a diákok, mind a tanárok és érdeklődők az utolsó tanítási hétre meghirdetett, MTA ALUMNI program keretében tervezett előadást. A második előadás alkalmából Dr. Seres István, tanszékvezető, egyetemi docens urat köszönhettük a MATE Fizika Tanszékről.
Az előadás előtt Gaál Izabella, a 10 D osztály tanulója köszöntötte a mintegy 100 résztvevőt. Izabella néhány szóban ismertette az MTA ALUMNI program legfőbb céljait, bemutatta az előadót és felkérte előadása megtartására.
Az előadást követően az érdeklődők kérdésekkel bombázták az előadót, amelyekre az előadó türelmesen és részletesen válaszolt. Ezúton is köszönjük az előadást! Az előadás az alábbi linken megtekinthető: https://www.youtube.com/watch?v=pCrWl4mQbw8

Dr. Jarosievitz Beáta

Lásd Képgaléria: https://www.flickr.com/photos/mtasajto/albums/72177720299766079/with/52143469508/


Atomenergia a 21. században

Iskolánkban nagy készülődéssel várták mind a diákok, mind a tanárok és érdeklődők az utolsó tanítási hetekre meghirdetett, MTA ALUMNI program keretében tervezett előadásokat.
Az első előadás alkalmából Dr. Sükösd Csaba, címzetes egyetemi tanár urat köszönhettük. Az előadás előtt először Gál Ferenc igazgató úr, majd Gaál Izabella, a 10 D osztály tanulója köszöntötte a mintegy 100 résztvevőt. Izabella néhány szóban ismertette az MTA ALUMNI program legfőbb céljait, bemutatta az előadót és felkérte előadása megtartására. Az „Atomenergia a 21. században” címmel megtartott előadás során tanulóink elgondolkodhattak az alábbi témakörökön, és jobban megérthették hazánk villamos-energia ellátásával kapcsolatos problémákat és azok lehetséges megoldását:

· Energia és teljesítmény
· Energia → villamosenergia → atomenergia
· Az atomenergia fő irányai a 21. században
· Magyarországi helyzet
· Atomenergia – de miért?
· Mennyire drága az atom, a nap- és a szélenergia?

Az előadást követően az érdeklődök kérdésekkel bombázták az előadót, amelyekre az előadó türelmesen és részletesen válaszolt. Végül Gál Ferenc igazgató úr zárta be a rendezvényt.
Az előadás az alábbi linken megtekinthető: https://youtu.be/v7s7mh_A50I

Ezúton is köszönjük az előadást!

Dr. Jarosievitz Beáta